23/12/1996 tarihinde Bergama halkı siyanürlü altın aranmasını protesto amacıyla çıplak yürüyüş yapmıştı. Yapılan protestonun bugün yıldonümü, Bergamalı halk tarafından hala karşı çıkılan bir konu olmuştur siyanürle aranan altınlar.
Geçmiş zamanda yapılan protestonun etkisi baya yankı bulmuştu;
AİHM, Bergama’da siyanürle altın çıkarılmasını protesto eden davacılara 945 bin Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
STRASBOURG - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Türkiye’ye rekor tazminat cezası geldi. Mahkeme Ankara’yı, Ovacık Altın Madeni’nde siyanürle altın çıkarılmasını protesto eden Bergamalı 315 davacıya toplam 945 bin Euro manevi tazminat ödemekle cezalandırdı.
Mahkeme tarafından bugün açıklanan kararda, bir önceki hükümetin Türk yargısının konuya ilişkin kararlarını gözardı ederek altın madeninin işletilmesine izin vermesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin şahsi ve ailevi yaşama saygıyla ilgili 8. maddesine aykırı olduğu belirtiliyor.
Mahkeme, Ovacık madeni hakkında İzmir mahkemelerinin 15 Ekim 1997 tarihinde alınmış ve Danıştay tarafından 1998’de onaylanmış olan işletmeyi durdurma kararlarının dönemin Türk hükümeti tarafından uygulanmamasını da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanmayla ilgili 6. maddesine aykırı buldu.
AİHM’in gerekçeli kararında dönemin Bakanlar Kurulu’nun madenin işletilmesi konusunda aldığı kararların hiçbir yasal dayanağı bulunmadığı da not ediliyor ve bu durumun hukuk devleti anlayışına aykırı olduğuna hükmediliyor.
AİHM, oy birliğiyle aldığı bu kararda Ankara’yı davacılara to5 bin Euro mahkeme masrafı ödemekle de cezalandırdı.
AİHM, 2004 yılından buna benzer bir diğer davada 10 Bergamalı tarafından açılan davada Ankara’yı aynı gerekçelerle suçlu bulmuş ve 30 bin Euro tazminat ödemekle cezalandırmıştı. AİHM’in gündeminde yine Bergamalıların açtığı bir dava daha bulunuyor. Bu dava ise 1479 kişiyi kapsıyor.
NTV’ye kararı değerlendiren Bergamalıların avukatı Senih Özay, madenin hala faaliyette olmasına tepki göstererek, “AİHM’den çıkan kararların Türkiye’de hukuk devletine geçişin bir adımı olmasına umuyoruz” dedi. Özay, “Madenin çalışması bizi çıldırtıyor” diye konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder