20 Eylül 2011 Salı

Minik Efe hayata döndü!

3,5 yaşındaki çocuğun kalbinde çıkan sorun, ''kalp kapakçığı tamiri'' ile giderildi. 

   
Minik Efe hayata döndü!
Doğuştan kalp hastası olan, 9 aylıkken geçirdiği ameliyatla kalbi ve  kalp kapakçıklarında ''tam düzeltme'' yapılan 3,5 yaşındaki küçük Efe'nin kalbinde yeniden çıkan sorun, ''kalp kapakçığı tamiri'' ile giderildi.

Bergama'da yaşayan Rahime-Murat Kozak çiftinin oğlu Efe Kozak, Ege Üniversitesi'nde (EÜ) 6 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu.

Baba Murat Kozak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bergama Devlet Hastanesi'nde gerçekleşen doğumdan üç gün sonra rahatsızlanan küçük Efe'yi hastaneye götürdüklerini, burada doktorların oğlunun kalbinde sorun bulunduğunu söylediklerini belirtti.

Kozak, ''Acilen İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesine sevk edildik. Oradaki doktorlar bizi Ege Üniversitesine sevk etti. EÜ'de Çocuk Kalp Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ertürk Levent, oğlumun 1 yıl içinde kalp ameliyatı olması gerektiğini, aksi halde kaybedeceğimizi söyledi'' dedi.

Çocuklarının ameliyat olmasını istediklerini kaydeden Kozak, 2008 yılının eylül ayında Prof. Dr. Yüksel Ataş başkanlığındaki ekip tarafından başarıyla ameliyat edildiğini ancak operasyondan 2 ay sonra götürdükleri kontrolde, bu kez oğullarının kalp kapakçığındaki sorunun giderilmesi için ikinci bir ameliyat yapılması gerektiğinin bildirildiğini söyledi.

Kozak, oğullarının bundan bir hafta önce yine Prof. Dr. Yüksel Atay tarafından 6 saat süren ikinci bir ameliyata alındığını kaydetti.

Doktorların ameliyattan sonra ''Oğlunun kalp kapakçığının değiştirmediklerini, kapağı tamir ettiklerini ve bundan sonra kalbinden bir daha sorun yaşamayacağını söylediklerini'' ifade eden Kozak, ''Nasıl sevindim. Hem annesi hem ben çok mutlu olduk. Oğlum artık diğer çocuklar gibi gönlünce koşup oynayacak ve biz bu yüzden tedirginlik yaşamayacağız. Buradan doktorlarımıza çok teşekkür ediyoruz'' dedi.

Murat Kozak, bir süre önce işten çıkarıldığını, sosyal güvencesi olmadığını, AK Parti İzmir İl Başkanı Cahit Akay'dan yardım talebinde bulunduğunu belirterek, ''Sayın Akay bana maddi ve manevi yardımda bulundu. Bu nedenle kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunarım'' diye konuştu.

''KENDİ KAPAKÇIĞIYLA YAŞAMINI DEVAM ETTİREBİLİR''
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başındaki EÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Atay ise Efe'nin 9 aylıkken gerçekleştirilen ilk ameliyatında ''tam düzeltme'' yaptıklarını, bu tip ameliyatlardan sonra ilerİki dönemlerde kapakçıklarda sorunlar çıkabildiğini, Efe'de de böyle bir sorun tespit edince ikinci ameliyatı kapakçıkları değiştirmek üzere planladıklarını ifade etti.

Fakat sonra yaptıkları tetkiklerde kapakçıkların ''tamire'' uygun olduğunu görünce bu yola başvurduklarını belirten Prof. Dr. Atay, ''Yani şimdi kendi kapakçığıyla yaşamını devam ettirebilir halde'' dedi.

Normalde temiz kanın kalbe geldiği ve pompalandığı odacıklarda kapak olması gerektiğini, aynı şekilde kirli kanın kalbe geldiği ve buradan pompalandığı odacıkta da bir kapağın bulunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Atay, küçük Efe'nin rahatsızlığıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Ancak Efe'nin hastalığı ile dünyaya gelen bebeklerde bu iki kapak da bulunmuyor. Dört odacıklı kalp sanki tek odacıklı gibi çalışıyor. Kanın toplandığı ve pompalandığı odacıklar arasında duvar yok. Hem de kapaklar arızalı. Yani kirli kanın aktığı odacıkla pompalandığı odacık arasında olması gereken kapak yok. Aynı şekilde temiz kanın toplandığı ve pompalandığı odacıklar arasında da kapak yok. Kalbin ortası, orta bölüm oluşmamış. Normal insanın kalbinde bulunan dört kapaktan ikisi gelişmemiş. Kirli ve temiz kanı birbirinden ayıran bölmeler de gelişmemiş. İlk ameliyatta bunu düzelttik, ikincisinde de 'tamir' diye tabir edebileceğimiz işlemi gerçekleştirdik.''

Prof. Dr. Atay, kalbin orta bölümünün bulunmadığı hastalığın en sık Down sendromlu çocuklarda görüldüğünü ifade ederek, ''Down sendromluya anne karnında teşhis konulabiliyor ama doktorlar bebeğin kalp anomalisi olduğunu yüzde 100 söyleyemiyor. Kalp rahatsızlığının tedavisi yapılabiliyor'' dedi.

   (19 Eylül 2011 Pazartesi, 16:34:29 )
AA

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More