13 Kasım 2011 Pazar

Bergama Yapılarına Deprem Testi

Bergama Deprem Bölgesi
Türkiye'nin en modern yapı güvenlik testi merkezlerinden birini kuran Bornova Belediyesi, hizmetin kapsamını meclis kararı ile İzmir'in tüm ilçelerini kapsayacak şekilde genişletti.

Türkiye'nin en modern yapı güvenlik testi merkezlerinden birini kuran Bornova Belediyesi, hizmetin kapsamını meclis kararı ile İzmir'in tüm ilçelerini kapsayacak şekilde genişletti.
Büyükpark içindeki Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarı'na, binalarının ya da evlerinin olası bir depreme karşı dayanıklılık durumunu öğrenmek isteyen herkes başvurabiliyor. Gelen yoğun talep üzerine hizmetin kapsamı Bornova dışında İzmir'in tüm ilçelerini kapsayacak şekilde genişletildi.
Bornova Belediye Meclisi oy birliği ile aldığı kararla hizmetin Çeşme'den Tire'ye, Bergama'dan Torbalı'ya kadar her yerde verilmesini onayladı. Büyükşehir Belediye sınırları dışında kalan ilçelerden gelen taleplerde, teknik ekibin ulaşımının talep sahibi tarafından karşılanması şartı getirildi. Çok kapsamlı testlerin yapıldığı merkezden, 10 dairenin üzerindeki apartmanlarda oturanlar daire başına 10 liraya yararlanabiliyor. Bornova dışındaki ilçeler ise bu hizmeti 15 lira karşılığında alıyor. Merkezde, en yeni teknoloji ürünü cihazlarla binaların sağlamlığı tespit ediliyor. Donatı Tespit Cihazı ile betonun içerisinde bulunan demirin konumu, yüzeyden uzaklığı, demir aralıkları ve çapının tespiti yapılıyor. Çatlak mikroskobu ile beton içindeki çatlaklar inceleniyor. Ultrasonic test cihazı ile betonda çeşitli etkiler altında meydana gelen bozulmalar, dinamik elastik modülü ölçülüyor. Ayrıca ultrasonic pulslar yardımı ile P dalga sinyallerini ve S dalga sinyallerini bulup betonun yoğunluğu hakkında da bilgi de veriliyor. Beton test çekici cihazı ile de betonun belirli bir kuvvet ile vuruşun geri tepmesi prensibiyle sertliği tespit ediliyor. Bütün bu çalışmalar ile betonun sınıfı belirlenerek rapor hazırlanıyor. Merkezde, karot cihazı ile mevcut betondan kolon ve kirişlerden numune alınarak betonun basınç dayanımının tespiti de yapılıyor. Pres makinesi ile numunenin mukavemeti ölçülüyor. Bu ölçümler doğrultusunda risk taşıyan yapılar için bina sahiplerine deprem performans testinin yaptırılması öneriliyor. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Van depreminin herkesi üzdüğünü belirterek, şu görüşleri ifade etti:
"Bir kez daha gördük ki güvenli ve sağlam yapılarda yaşamak çok önemli. İnsanlarımızın deprem gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı olmasını sağlamak için Bornova'daki mevcut binaların yapı tespit çalışmasını yapıyoruz. Binalarımızın depreme karşı dayanıklılığını belirleyerek, halkımıza daha huzurlu, daha bilinçli ve daha güvenilir yarınlar sağlamak amacıyla Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarımızda hizmet veriyoruz. Bizim için yurttaşlarımızın sağlık ve güvenliği birinci derecede önem taşıyor. Gelen talep üzerine meclisimiz kararıyla bu hizmetimizi İzmir'in tüm ilçelerini kapsayacak şekilde genişlettik."

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More